Vi tjatar oss torra i halsen av att förklara hur viktigt det är med instrument som klarar torra förhållanden så som det blir i Sverige och kanske i synnerligen i inlandet. När isen lägger sig på Storsjön och minusgraderna har funnit sig till ro så smiter fukten ur träinstrumenten och det gör att instrumentet “rör” sig. En stålsträngad gitarr är känslig då det är så hög dragkraft från stängarna i halsen som gör att när luftfuktigheten ändras så trät svälla eller krympa och det gör att trät kan svänga sig.

Vi på Musikanten Östersund är väldigt noga med vilka märken och modeller på gitarrer som får komma in i vår butik och även fast vi kan ta hem i stort sett allt så är det många märken som vi ryggar tillbaka för att ta hem. Att vi inte tar hem och lagerför alla märken beror på flera anledningar men att vissa gitarrer inte klarar klimatet är nog den största. Vi kontrollerar så att gitarren tycker om Jämtland !

Gitarrer som tillverkas med snabbväxande trä i fuktiga länder är det problem med, bandstavar sticker ut och är vassa. Det blir en otroligt hög stränghöjd eller att stränghöjden är så låg att strängarna tar i bandstavarna och det blir ett skorrande ljud.

Vissa märken och modeller har löst detta på ett bra tekniskt sett. Ibanez är en av tillvärkarna som har löst sina fina AZ-modeller med att rosta deras halsar. Med att rosta dom så tar de ur nästan all fukt i halsen och på så sätt så har de åldrat trät och halsen kommer då inte röra sig mer. Så här skriver de själva om sin rostning

“Vilket på svenska i korthet innebär att träet genomgår en värmebehandling i en kvävefylld uppvärmningsprocess för att få bort vatten och kåda ur träet. Det gör träet lätt, stabilt, hållbart och helt opåverkat av luftfuktighetsförändringar. Träet blir också vattentätt och behöver därför inte lackas. Dessa egenskaper gör halsen extremt resonant, låg fysisk vikt och med mängder av sjungande sustain (samma egenskaper som riktigt bra, gammalt, trä ibland kan ha). En tydlig klang med oöverträffad not separation. Gitarren sjunger på ett helt annat sätt än motsvarande obehandlat trä och är flera hundragånger stabilare. Halsen är slutligen behandlad med olja vilket ger gitarren en väl inspelad träkänsla, glöm klippig lack att fastna i.”

Nu har jag skrivit en hel del om halsen på gitarren, självklart så påverkas hela instrumentet. Att skriva om att stallet kan lossna eller att locket kan spricka eller bågna det är en helt egen uppdatering.

Om du vill öka chansen för att din nya gitarr ska överleva här kom in i butiken och surra med oss så kan vi guida dig till modeller som fungerar.

Välkommen in till oss på Musikanten