Det har hänt så otroligt mycket under de senaste åren, priserna har sjunkit och funktionerna har ökat men är det bättre..

Att ljus och det visuella intrycket är otroligt betydande råder det inte någon fråga om, bara det visuella minnet står för upp till 80% av ett långtidsminne. Nu har ljus och ljusstyrningar sjunkit i pris de senaste åren så nu är det inget att tveka på, men vad ska man välja i det gigantiska utbudet som finns. Jag kan inte peka med hela handen och säga “det där ska du ha” utan däremot vet jag ganska mycket om vad som finns att tillgå och hur det går att användas. Kom in och kanske till och med boka en tid på Musikanten så vi kan sätta oss lite och surra igenom vilka tankar ni har.

Vad ska man akta sig för då när det gäller ljus ? De “billiga” lamporna är oftast rätt dåligt byggda med plastdetaljer som lätt går sönder och passar inte för en orkester som ska packa upp och ner sin utrustning. Stora klumpiga och tokigt dyra saker kanske inte lämpar sig för en scen som är 6*4m och kräver ofta kompetens i att serva dem. Billigare lampor kan vara avskalade i funktioner för att komma ner i pris men de funktionerna som är borttagna kanske är något som inte behövs i den storleken av produktion som lampan är tänkt att användas i.

Några råd på vägen

Se till att ha en styrning på ljuset! Att sätta upp ett ljus och låta det gå på ett autoprogram ger bara ett rörigt intryck.

Aldrig mer än tre färger samtidigt, håll det enkelt.

En lampa behöver inte vara kostsam för att vara bra bara den fyller en funktion.